ERP şi CRM sunt două acronime pe care le auzi auzi foarte des în discursul companiilor de IT şi care generează numeroase confuzii.
Unele companii nu ştiu exact ce funcţionalităţi au aceste sisteme, iar altele consideră că ERP-ul exclude utilizarea unui CRM.
Să facem însă puţină lumină asupra acestui subiect:
ERP se ocupă de gestiunea generală a resurselor unei companii şi acoperă procesele financiar contabile, producţie, aprovizionare, logistică, depozit, mijloace fixe etc.
CRM-ul gestionează relaţiile cu clienţii pe trei paliere distince: vânzări, marketing şi servicii de suport. Obiectivul unui sistem ERP este să ofere vizibilitate asupra întregii companii şi să identifice centrele de profit şi pierdere pentru a lua măsurile potrivite. La nivel de CRM, obiectivele sunt creşterea vânzărilor, fidelizarea clienţilor şi îmbunătăţirea relaţiilor cu aceştia.
Din punct de vedere operaţional, în CRM păstrezi date precum: nume şi adrese clienţi, telefoane, e-mail, produse şi servicii achiziţionate, cereri de suport etc. În ERP se vor găsi: achiziţii, cantităţi, termene, reţete de producţie, stocuri, inventar, preţuri etc. Pe scurt: CRM-ul priveşte în exteriorul companiei, către clienţi, iar ERP-ul priveşte în interior către resurse.
De ce totuşi sunt confundaţi termenii? Pentru că între cele două soluţii exista o suprapunere, iar unele informaţii se regăsesc atât în ERP cât şi în CRM.
De ce cred unele companii că ERP-ul este suficient? Pentru că are o componentă financiar-contabilă, care ajută în relaţia cu autorităţile fiscale.
Diferenţa majoră este ca în ERP vei avea doar datele despre clienţii existenţi, fără să ştii ce se întâmpla cu prospecţii, lead-urile generate sau oportunităţile deschise. Cu un ERP nu poţi creşte vânzările şi nici nu poţi face marketing.
Dacă te întrebi care dintre cele două sisteme este mai mai important şi care ar trebui să aibă prioritate la achiziţie….nu există un răspuns simplu. Contează foarte mult specificul activităţii.
Dacă eşti o companie care face producţie sau asamblare, cel mai probabil vei avea nevoie de ambele sisteme. ERP, ca să produci eficient şi CRM ca să vinzi eficient. Te-ai putea ocupa doar de aprovizionare, stocuri şi reţete de producţie, fără să ştii cât, cui şi cum vinzi?
Nu toată lumea face însă producţie. În realitate însă exista numeroase afaceri, care pot fi gestionate doar cu un sistem CRM şi un serviciu de contabilitate (intern sau externalizat). Este vorba despre companii fără procese complicate de producţie sau asamblare, aprovizionare şi logistică, fără depozite şi stocuri sau despre companiile de servicii, organizare de evenimente, consultanta etc.
Astfel, companiile cu activitate preponderent comercială pot gestiona în CRM întreaga relaţie cu clienţii (ofertare, comanda, livrare) inclusiv facturarea, iar datele generate pot fi exportate facila către departamentul financiar contabil. Spre exemplu, modulul de Facturare din MiniCRM oferă funcţionalităţi complete pentru emiterea, expedierea şi gestionarea facturilor. Mai mult, generează rapoarte detaliate pe multipli indicatori, de la încasări şi termene de plată, la valori cumulate pe clienţi sau servicii/produse. Datele sunt exportate uşor către aplicaţiile de contabilitate pentru o procesare ulterioară în conformitate cu legislaţia fiscală şi raportările către ANAF.
Ai în vedere această analiză simplă, atunci când vrei să optimizezi activitatea şi planifici achiziţia unui sistem. Vrei să îmbunătăţeşti vânzările şi zonă comercială? CRM-ul este soluţia de care ai nevoie. Vrei să rafinezi procesele de aprovizionare şi producție? Ai nevoie de un ERP, dacă însă vrei să şi vinzi ceea ce produci, nu neglija prima întrebare.
Nu eşti încă convins? Vino la o discuţie şi alături de consultanţii MiniCRM vei putea descoperi diferenţele dintre cele două sisteme şi de care ai mai mare nevoie.